„Tovább forog a kerék”…- Szúcs Napja (2013. április 22. Szúcs)

A Roma­Net – közös­ségi alapú kapa­ci­tás­épí­tés (HUSK/1101/1.5.1–0104) c. pro­jek­tünk kere­té­ben 2013. április 27-én zaj­lott le a második magyar­or­szági „mini-projekt” a Szúcs Községért Egyesület szer­ve­zé­sé­ben Szúcs Napja alkalmából.

A rendezvény forgataga két helyszínről indult szombat délelőtt 10 órakor. A Szúcsi Közösségi Háztól (Szúcs Ófalu) kezdte meg környezetvédelmi túráját egy, az egyesület tagjaiból és helyi családokból álló menet, illetve Szúcs-bányatelepről, vagy más nevén Bagoly-lyukról (amely Szúcs település központjától, az Ófalutól egy 2,5 km-re fekvő elkülönült településrész), indult útjára a másik túracsapat. A két településrész lakosai egy magaslati ponton találkoztak, mintegy szimbolikusan kifejezve „egy településen élő közösségnek tartják magukat”, még ha ekkora távolság is választja el egymástól őket. A túrázó családok a környezettudatosság jegyében szelektíven gyűjtötték a hulladékokat a kijelölt ösvényen, a magaslati ponton pedig egy környezetvédelmi vetélkedőn vehettek részt.

Ezt követően a családokat szendvicsebéd várta a Közösségi Házban, majd a gyerekek részére játékok és kézműves foglalkozás zajlott: többek között hulladékokból készíthettek különféle ékszereket, dísztárgyakat.

Egy másik lelkes csapat utcai szeméttárolókat készített fából a Kossuth utcai műhelyben, amelyeket a nap folyamán helyeztek ki a faluban.

A délután folyamán a Szúcsi tónál Egyed Zsigmond polgármester köszöntötte a résztvevőket a hagyományteremtő falunap alkalmából, melynek részeként a szülők egy-egy facsemetét ültettek gyermekeik számára. A tónál játékos vetélkedők és csapatversenyek is színesítették a programot. A rendezvény végül egy közös esti nyársalással záródott.

A programról bővebben a Kárpátok Alapítvány RomaNet Program honlapján (www.romanet.hu) olvashat.

A projekt az Európai Unió támogatásával a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (www.husk-cbc.eu/hu) keretében valósul meg.