Művészet határok nélkül

Megvalósító szervezet: Ózd Pályaorientációs Alapítvány (Ózd)

A projekt címe: Művészet határok nélkül

A projekt száma: Hu/02/052 – R

A projekt időtartama: 2002. március 20 – szeptember

A projekt háttere

Az alapítvány célja az volt, hogy támogassa a roma fiatalokat, elősegítse művészeti oktatásukat és tanulmányaikat; a tehetséges tanulókat ösztöndíjjal támogassa, a tanulási nehézséggel küzdő gyermekeknek extra órákat biztosítson. Céljuk volt továbbá, hogy létrejöjjön egy olyan aktív közösségi élet, amely támogatja a családi értékeket. Annak érdekében, hogy megvalósítsák az elképzeléseiket egy tanítási központot hoztak létre Rabindranath Tagore néven, ahol sokszínű kulturális és szabadidős programokat szerveztek a családok bevonásával.

Célok

Az alapítvány folyamatosan művészeti- és fotókiállításokat szervezett, és egy olyan bemutatkozási lehetőséget kínált a roma és nem roma művészeknek, amely révén a nyilvánosság is megismerhette a műveiket. A különféle etnikai csoportoknak szüksége van arra, hogy jobban megismerjék egymást és a művészet az egyik legjobb módja annak, hogy üzenetüket közvetítsük.

Tevékenységek

  • Július 1.: Molnár István Gábor, Benkő Imre – fotóművészek, Lindri – Roma népi, Koktél csoport
  • Szeptember 2.: Pintér Sándor, Papp Cecília – festők, Andro-Drom – Roma hagyományok
  • November 3.: Ózdi Napok – közös kiállítás festők, fotóművészek és népzenei csoportok

A projekt hatása és életképessége

A projekt a roma és a nem roma művészek együttműködésen alapult, így mutatva egymás iránti kölcsönös tiszteletüket. Remélhetőleg a közönség felfigyelt arra, hogy a “másság” és a különböző kultúrák nem jelentenek alá- vagy fölérendeltséget. A programok jó hatással voltak az oktatásra, és ezzel egyidejűleg értékes szabadidős lehetőséget is nyújtottak.