​Fórum Pre Rómske Ženy (SK)

Elnök: Mgr. Jana Luptáková
Cím: 962 12 Detva
Tel: 0918 608 455
E-mail: janaeduca@azet.sk

Fórum a Roma Nőkért (Fórum Pre Rómske Ženy): A szervezet 2006-ban alakult meg 3 fővel. Fő célja a Roma nők önbecsülésének fejlesztése, tanácsadás, és együttműködések kiépítése nemzeti és nemzetközi szinten. Továbbá új klubokat létrehozni egész Szlovákia területén és ezeket olyan szintre emelni, hogy a jövőben önálló szervezetként működjenek.
A szervezet célcsoportja a kirekesztettségben élő roma nők, így a tevékenységeinek a középpontjában a roma női aktivisták felkészítése és kinevelése áll, valamint olyan projektek, programok megvalósítása, amelyek a roma nők öntudatát, identitását, műveltségét, iskolázottságát és életminőségét növelik.

Fennállása óta a szervezet két nagyobb projektet bonyolított le „Túl fiatal Roma anya” és a „Roma aktivisták”, melyek elsősorban a fiatal roma nők egészségnevelésére, anyaságra való felkészítésére irányul, valamint roma embereket készít fel a közéleti szereplésre.
A szervezet foglalkozik továbbá a különböző szociális problémák, úgy mint a lakásból való kilakoltatás utáni szociális helyzet megoldásával, a roma gyerekek iskolába járásának hiányosságainak következményeivel, a drogok elterjedésének következményeivel, valamint a roma nők prostitúciójával.