ETP Szlovákia

Központ a fenntartható fejlődésért

Tevékenységünk célja

A társadalom szélén élő emberek és a marginalizálódott roma közösségek (MRK) –gazdasági, társadalmi integrációjának segítése, önellátó, független életmód kialakításának támogatása.

Bevándorlók – menekültek, menedékkérők és az oltalmazottakerősen veszélyeztettek csoportja. A menekültek egy szebb jövő reményében jönnek Szlovákiába. Mi segítünk az újrakezdésben.

Szakmai tevékenység– aktív társadalmi szerepvállalás. Részt veszünk szakmai kerekasztal megbeszéléseken, jogszabályok és nemzeti stratégiák értékelésében, kezdeményezzük a szektorok közötti párbeszédet, bemutatunk jó gyakorlatokat és ezekről tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Küldetésünk

Régiófejlesztés támogatása, a környezet védelme, továbbá az emberek, szervezetek és közösségek szociális, gazdasági, oktatási és kulturális lehetőségeinek fejlesztése; különös hangsúlyt fektetve a hátrányos helyzetű régiókban élő, szociálisan hátrányos helyzetű csoportok és az etnikai kisebbségek problémáinak megoldására.

Az ETP Slovensko eredményei számokban

Szociális, egészségügyi, szakmai és jogi tanácsadás 2009-2011

12 település – átlagosan 200 ügyfél/hó/Közösségi Központ/község

Oktatási előadások 2009-2011
Iskola előkészítő klub 140 gyermek
Tanórán kívüli foglalkozások 67 oktató
3630 foglalkozás
Mentor Program 72 mentor
72 pártfogolt
Oktatói Hálózati Program 121 előadó
Pénzügyi képzés 988 tanfolyam
Készségfejlesztés 246 tanfolyam
Egészségtudatos életmód és megelőzés 186 tanfolyam
Leányanyák 1102 tanfolyam
Egészséges szexuális élet és a droghasználat 131 tanfolyam
Roma történelem és kultúra – fotó fórum 66 résztvevő
Keresztutak 1137 tanfolyam
Kiút a szegénységből 131 képzett szakember
Kis lépésekkel a jólét felé (2010-től folyamatosan) 137 tanfolyam
Kulturális események 2011-ben
„Andal O Dzivipen” (Életképek) kiadvány megjelentetése
7 fotókiállítás
Kulturális és társadalmi események – Nemzetközi Roma Nap
„A holnap hangjai” – művészeti fórum és koncert, 250 néző
36 előadás a Gettó Színház rendezésében, összesen 1500 néző

Megtakarítási Program 2007-2011

Új kliensek 2011-ben 167 kliens
Kliensek száma összesen 2007-2010 410 kliens

Mikrohitel Program 2006-2011

Új kliensek 2011-ben 88 kliens
Kliensek száma összesen 2007-2010 432 kliens

Építési beruházások (új lakások, házak) 2011-ben

Új lakások Hodejov településen 8 lakóegység (társasház?)
Új házak Moldava nad Bodvou (Szepsi) településen 4 új ház


Marginalizálódott roma közösségek

Az elmúlt 15 évben az ETP Slovensko számos projektet hajtott végre, melyek középpontjában a marginalizálódott roma közösségek álltak. Segítünk lehetőséget teremteni azok számára, akik ki akarnak törni a szegénység ördögi köréből, hogy példaképpé válhassanak az őt követők számára.

Szervezetünk jelenleg tíz marginalizálódott roma közösségi településen működteti Közösségi Központ hálózatát.

Itt teljes körű szolgáltatást nyújtunk klienseink számára (szociális, jogi és egészségügyi tanácsadást, valamint pénzügyi, oktatási, foglalkoztatási és lakhatási támogatást). Mikrohitel és megtakarítási lehetőségeket kínálunk az itt élő roma családoknak. Segítünk a dolgozni vágyóknak munkát keresni, valamint fejleszteni munkamoráljukat és készségeiket a hosszútávú foglalkoztatás érdekében. Szervezetünk iskola-előkészítő klubbot és programokat működtet az iskolába járás ösztönzésére; szülőknek szóló tanfolyamokat, korrepetálást diákoknak, oktatási programokat a legkülönbözőbb korosztályok részére és különböző kulturális, társadalmi tevékenységet a közösségeken belül.

Bevándorlók

Különös figyelmet fordítunk az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbizottsága által Homonnán működtetett Vészhelyzeti Tranzit Központban élő menekültekre. Több tucatnyi nyomorúságos körülmények között élő, hazájukat elhagyni kényszerülő ember szíves vendéglátásáról gondoskodunk.

Segítünk a menekülteknek leküzdeni az elszenvedett traumákat és felkészülni egy új kezdetre új hazájukban. A bevándorlók többsége Afganisztánból, Szomáliából és Iránból érkezik. A Szlovákiában eltöltött hat hónapos tartózkodásukat követően az USA-ba, illetve Kanadába költöznek. Új életet kezdeni Szlovákiában eleinte nehézségekkel járt, de együtt sikerült végig csinálni.

A menedékkérők és az oltalmazottak számára is biztosítunk tanácsadást: hivatalos ügyekben való ügyintézés, lakhatás segítése, szlovák nyelvoktatás, gyermekek és fiatalok oktatása, munkahelykeresés.