2010-2011 RomaNet Együttműködési Hálózat (HUSK/0801/1.5.1/0018)

2010. február 1. és 2011. február 28. között zajlott le a RomaNet – Együttműködési Hálózat elnevezésű projekt, amely a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és partnerei, a Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesülete és a Polgári Lehetőségek Kezdeményezése a Szlovák Köztársaságban indítványozására született meg és a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (www.husk-cbc.eu/hu) keretén belül került megvalósításra.

A projekt főbb céljai között szerepelt a besztercebányai és kassai kerületekben, valamint az észak-magyarországi régióban működő roma szervezetek – 10-20 szlovákiai és magyarországi roma civil szervezet (30 fő) –  ismereteinek és készségeinek bővítése, továbbá egy erős szakmai hálózat kialakítása és fenntartása, ezáltal a határ térségében élő roma lakosság helyzetének javítása, a határon átnyúló roma és nem roma civil kapcsolatok erősítése.

A projekt keretében szlovákiai és magyarországi roma és romákat segítő civil szervezetek vettek részt közös képzéseken (jogvédelem, érdekérvényesítés; kommunikáció és tárgyalástechnika, valamint projektötlet-tervezés, pályázatírás, forrásteremtés témákban), illetve „jó gyakorlat” látogatások és egyéb találkozók alkalmával cserélhettek szakmai tapasztalatokat.

A projekt nyitórendezvényére – ahol a projektpartnerek bemutatták szervezeteiket és a projektet – 2010. április 30-án került sor Rimaszombaton (SK). Ezt követően lezajlottak a képzések és találkozók – május 21. és 23. között Felsőtárkányban, amely a szlovákiai résztvevőkkel közös fórummal és tapasztalatcserével zárult; július 16. és 17. között Kiskörén, szintén egy közös fórummal zárva Szlovákiában –  valamint a jó gyakorlat látogatás Sirokban, szeptember 10-én. A projekt harmadik, egyben záró találkozóját 2011. január 7. és 9. között Mezőkövesden rendezték meg.

2011. február 28-án sikeresen véget ért a RomaNet Együttműködési Hálózat projekt. A projekt eredményeit február 26-án és 27-én az Egerben megrendezett zárókonferencián Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország ügyvezető igazgatója mutatta be, majd a projektben részt vevő oktatók és a magyarországi és szlovákiai roma civil szervezetek képviselői számoltak be tapasztalataikról. A konferencián a résztvevők aláírták a projekt együttműködési protokollját, melyben kifejezték a jövőbeni együttműködési szándékukat a projekt során kialakult hálózat hosszútávú fenntartására vonatkozóan.

Kapcsolódó link: Résztvevő szervezetek listája: Magyarország/Szlovákia